La #músicaenvalencià al programa Zoom

Arran del programa Zoom, reflexionem sobre l'aposta d'À Punt per la #músicaenvalencià

Publicat: 03-01-2023, 11:54

Font:

En primer lloc, volem felicitar el programa Zoom pel seu especial sobre la #músicaenvalencià i per la visibilització de la nostra música i escena, que tanta falta fa.

Felicitar-los pel 8,3% d’audiència (18,9% en la franja 25-44 anys), una bona prova de la qualitat del programa i que la #músicaenvalencià interessa i molt.

Arran del programa, volem aprofitar i dir la nostra sobre un dels punts que va tractar: L’aposta d’À Punt per la #músicaenvalencià.

Per sort, la música en la nostra llengua ja no té censura com en temps de Canal 9, però també cal recordar que a la seua última etapa teníem una ràdio musical pública amb 1/3 de programació amb #músicaenvalencià i un programa setmanal d'actualitat musical a la tele que ara no tenen ni volen tindre (ni una cosa ni l’altra).

No tenim censura, però seguim patint un problema d'invisibilització de la nostra música, perquè hi ha molta i bona música en la nostra llengua que no apareix a la nostra tele.

Curiosament o no tant, no vam veure al programa cap grup o artista emergent, cap opinió que parlara dels problemes actuals que té la #músicaenvalencià, més enllà de la necessària presència de les dones als cartells i als escenaris. Per exemple, haguera estat bé preguntar-se quants grups/cantants de #músicaenvalencià poden viure del seu treball exclusivament, els motius i què caldria fer per a revertir-ho. Tampoc es va veure cap veu crítica que se'n poguera eixir del guió oficial que ens volien fer arribar.
Sobre el paper d'À Punt, hi ha una frase de Reis Juan que defineix molt bé la seua aposta cap a la nostra música: “Home! Tenim Territori Sonor!” Eixa és la mateixa resposta (literalment) que hem rebut d’À Punt quan els hem traslladat propostes d’una major i necessària presència de #músicaenvalencià a la graella de la tele (a més del ninguneig). El programa Territori Sonor és una illa al desert, necessària, però insuficient.

Cal recuperar per a la tele, com a mínim, el programa d’actualitat musical on mostrar eixa quantitat, diversitat i qualitat de música que es fa al País Valencià. Com es veu al programa (i des de les xarxes de #músicaenvalencià ens fem ressò sempre que passa), À Punt (tele) inclou informació sobre la nostra música a les notícies, encara que de manera molt intermitent. Això és insuficient perquè encara que és molt positiu, ni es dedica el temps que toca i la informació queda perduda en un “caixó de sastre”. Emetre concerts, està molt bé i és necessari, però la seua programació no devia ser anecdòtica, sinó permanent a la graella amb hora (no intempestiva) i on poder veure els directes de La Fúmiga, Feliu Ventura, Dani Miquel o Zoo (per nombrar alguns dels que han emés o emetran) i també estaria bé veure els de Xavi Sarrià, Smoking Souls, Cactus, Pupil·les, Maluks, Marala, Niuss, l’Home Brut, Joe Pask, Esther, Sandra Monfort,...

Per acabar volem, tot i reconèixer i aplaudir l’important paper que està fent À Punt per visibilitzar la #músicaenvalencià, reiterar la necessitat de donar un pas més, d’oferir eixe necessari programa d’actualitat a la tele i la d'engegar una emissora pública musical. Aleshores, sí que podrem dir que À Punt fa una veritable aposta per la #músicaenvalencià i que caminem per a deixar de ser un país de segona. Fins que arribe el dia, com deia Ovidi: “Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer”.

Pots veure el programa a À Punt a la carta

Compartir: