Pep Gimeno "Botifarra": "S’ha fet una llavor molt bona perquè el dia de demà la gent jove se’n recorde del que hem fet entre tots"

Entrevista a l'Altaveu de Ràdio Pobla

Publicat: 22-05-2023, 13:19

Font:

Pep Gimeno “Botifarra” és una de les figures més destacades de la nostra escena, pel que fa a trajectòria, amb 10 treballs publicats, amb un fum de reconeixements com és, entre altres, la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural, la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura o el Premi 9 d’Octubre de l’Ajuntament de Xàtiva i una estima intergeneracional, com pocs artistes tenen. 

Ací tens l'entrevista que li vàrem fer a L'Alteu de Ràdio Pobla, coincidint amb el concert Presentació del seu disc "Ja ve l'aire" a La Pobla de Vallbona

Vas estrenar “Ja ve l’Aire”, amb tot l’aforament venut (1400 places) a les Arts de València, però també estàs omplint tots els teatres i places allà on actues. És símptoma que la música tradicional valenciana, més enllà de les noves tendències musicals, no passa de moda i segueix amb bona salut i més viva que mai?
La veritat és que sí, perquè conforme van passant els anys estem donant-nos conte que la música en valencià està agarrant més força. Si m’ho haguéreu preguntat vint anys enrere haguera dit, açò està fluix, però, hui per hui, la llavor es ferma.

Com veu Pep Gimeno “Botifarra” les noves revisions que s’estan fent del cant tradicional valencià, com la de la que ha fet per exemple La Maria en el seu últim treball? La innovació no està renyida amb el cant tradicional?
Clar que no. Les coses han de canviar. Per exemple, el meu paisà Raimon, quan va començar als anys 60, no veus cap fragment de la cultura popular, de les cançons perquè cal dir que en aquell temps, ni s’estilava , ni volien que s’estilara. Ara vore com la gent jove fa cosetes aixina, la veritat és que és molt bonic i hi ha que donar-li suport. Tot cal canviar-ho. Jo vaig començar en el 2006 amb el primer disc i la gent em deia que estava loco i ja veus, a la gent li va agradar

I parlant del teu nou disc, a “Ja ve l’aire” has volgut fer homenatge a les dones, un reconeixement al seu treball, eixe que històricament ha estat silenciat i també poc reconegut i valorat. Que mou a Pep Gimeno “Botifarra” a fer este tribut?
Què mou a Pep “Botifarra”? Que el 90% de les cançons que té, de qui són? De les dones! Aleshores, s'ha de fer un reconeixement. A banda que han sigut sempre les treballadores. Les que ens han parit i les que ens han criat i les que han guardat tota la tradició popular, la cultura, la llengua. Jo crec que cal donar-les llum. Gràcies a elles ho hem pogut conservar.

A “Ja ve l’Aire”, també has volgut fer un tribut a les dones que han cantat i canten. De fet, al disc trobem col·laboracions de luxe com són les de Maria Arnal, Noèlia Llorens 'Titana', Carmen París i Judit Neddermann Tot i que s’ha avançat molt pel que fa a la presència de les dones a la nostra escena i als nostres escenaris, encara queda camí per fer. Com ho has vist i ho veus tu?
Sense dubte, encara queda camí per fer, però ja estan ahí, estan en la bretxa. Totes les dones amb les quals he col·laborat, tret de Carmen, que és una miqueta més major, tant Noèlia, Maria com Judit són la llavor del dia de demà i per a mi ha sigut un plaer.

Com dius a “La Malaguenya de Barxeta”, “Mira si he corregut terres...” A nivell de concerts, supose que ja et quedaran pocs pobles del País Valencià per visitar o places i escenaris on tocar. Imagine que molts records acumulats. Quin o quins t’han marcat de manera especial i que guardes i guardaràs per sempre en la memòria?
Si estiguera parlant del que em preguntes, demà pel matí encara estaria ací parlant, perquè hi ha motius molt bonics. Jo un que me'n recorde va ser en una actuació amb Obrint Pas, una Diada, un 11 de setembre, en l’avinguda de l’Arc del Triomf, vore 10.000 o 12.000 persones cantant la “Malaguenya de Barxeta”, això és molt fort i vore la gent jove la gana que té de sentir-ho i de cantar-ho, això és molt bonic. S’ha fet una llavor molt bona perquè el dia de demà la gent jove se’n recorde del que hem fet entre tots.

A l’Altaveu ens agrada saber dels gustos musicals dels nostres protagonistes i és per això que volem preguntar-te per quina proposta o propostes actuals de la música que es fa al País Valencià en la nostra llengua t’agrada més o recomanaries.
Recomanaria i no és perquè haja col·laborat amb mi la Maria Arnal. L’any passat la vaig escoltar en el Teatre de Xàtiva, després de molt de temps sense fer-ho, i va entrar amb un Cant de La Sibil·la, espectacular. Em vaig quedar bocabadat en escoltar-la Entre guapa que és, anava vestida de blanc i cantar el Cant de La Sibil·la, és espectacular. Sentir-la és com si et traslladara a una altra època i a un altre món, la veritat. M’agrada molt eixa manera de cantar i de fer les coses.

Foto: Facebook Pep Gimeno "Botifarra"

Compartir: