Mark Dasousa ens conta tot sobre "Els Melicotó" a l'Altaveu de Ràdio Pobla
Publicat: 23-05-2023, 13:02
Font:
Coneixes als Melicotó?
“Els Melicotó” és sèrie infantil enfocada al foment de la cultura valenciana i un recurs didàctic per donar suport a l’aprenentatge del valencià mitjançant cançons.
La seua última entrega venia amb “El Butoni”, una de les nostres espanta criatures valencians que més por ens feia quan érem xicotets.
Hem volgut conèixer més coses dels Melicotó
Per això, vàrem parlar a L’Altaveu de Ràdio Pobla amb Mark Dasousa, que és tota una institució en la producció de grans èxits de música en valencià, tant de gent consagrada com Zoo o La Fúmiga o de grups emergents com Niuss o Ones i que està també darrere del projecte dels Melicotó
Mark, per a la gent que no vos conega encara: Qui són “els melicotó?”
Els Melicotó són una família formada per Mimo, Melicotó, Sofi, Ari, Neo i Andreu. Mimo i Melicotó són una parella de detectius que es dediquen a solucionar els misteris de cada espanta criatura.
Com déiem a la presentació Els Melicotó feu música, però el projecte va més enllà, en què consisteix?
El projecte dels Melicotó té una premissa ben clara i és que la llengua amb música entra. En els Melicotó tractem l’àrea de la llengua, de la música, de les ciències naturals i també tractem la part cultural. Intentem que, mitjançant cançons lúdiques i pedagògiques, els xiquets aprenguen l’idioma d’una manera divertida i que els mestres, mitjançant la nostra pàgina web, puguen fer ús de les nostres eines, com descarregar les nostres cançons i anar introduint una nova eina de treball que siga dinàmica i divertida.
Qui esteu darrere del projecte? I com naixen “Els Melicotó”?
Darrere del projecte està Atòmic Studio (Maria Abad, la meua dona i jo, que soc Mark Dasousa); Carlos Marti, que és mestre; Rosa Catalán i Rafa Orozco, que són els actors que encarnen a Mimo i Melicotó
I va naixer d’una necessitat perquè nosaltres amb els nostres fills a l’hora d’ajudar-los a estudiar a casa, veiem les complicacions que hi havia a l’hora de la comprensió d’una assignatura a un xiquet i vam començar a pegar-li voltes a que, òbviament, cantant, les coses entren en més facilitat i ens va pillar en el període de la pandèmia amb una miqueta de temps per a escriure els guions i desenvolupar les idees i es vam posar a fer-ho.
Quina importància té la música i que esta, a més, siga en valencià en un projecte com el vostre?
La importància que la música siga en valencià és total. El que pretenem és fer arribar l’idioma. A la cançó “La paraula adient”, tractem de dir quines són les paraules adients: no és “serpent” és serp o no és “Bocata” és entrepà. És fonamental, òbviament, que siga en valencià perquè d’això tracta el projecte: que la llengua amb música entra.
En esta última entrega rescateu al “butoni”, però no és l’única espanta criatura valenciana que heu tret a llum, ja que en anteriors capítols han sigut protagonistes: la quarantamaula, la bubota o l’home del sac, que tanta por ens han donat de menuts. Quins rols li doneu a estes espanta criatures?
A més del butoni, tenim a l’home del sac, la bruixa Corruixa, la quarantamaula,... Van als pobles, intenten atemorir als xiquets i Mimo i Melicotó ixen de casa per solucionar els problemes. A la sèrie també tractem de donar solucions a problemes com pot ser el bullying, per exemple: com han d’actuar els xiquets.
Com conjugueu la por que fan o ens donaven amb el vostre missatge educatiu per a la xicalla?
La por als xiquets els fascina: els fa por, però al mateix temps els atrau. El que pretenem amb les espanta criatures és que siguen l’excusa, per a jugar amb estes emocions i després passar-les a un plànol educatiu.
I per acabar, quina proposta o propostes actuals de la música que es fa ací t’agrada més o recomanaries?
Jo recomanaria, a més dels clàssics que ja coneixen tots: Zoo, La Fúmiga, Smokig, Auxili, el Diluvi,.. Hi ha una fornada de gent jove com Colomet, Niuss, Oceäns,... que també són molt interessants i en breu, creixeran en l’escena i aportaran el seu granet de sorra al nostre circuit.
Foto: Facebook Els Melicotó
Emés a l'Altaveu de Ràdio Pobla el 5 de maig de 2023