"L’Assumpció", la irresistible proposta de La Maria d’evolució del cant valencià

La Maria estrena gira a Oliva el 10 de març amb les entrades exhaurides

Publicat: 10-03-2023, 17:55

Font:

Després del llançament del single ‘Mon Vetlatori’, al novembre, que va ser un èxit de crítica i de visites a les xarxes, La Maria -nom artístic de Maria Bertomeu- presenta el 24 de febrer el seu brutal àlbum debut L’Assumpció. Ací, la cantant d’Oliva de veu hipnòtica, ens brinda 8 peces produïdes per Tono Hurtado on la barreja de sons orgànics i electrònics que envolten la veu hi manté un diàleg inevitablement addictiu. De la mà de la discogràfica Propaganda pel Fet, La Maria ens porta un treball que, com n’ha dit el crític Josep Vicent Frechina: “Aborrona. Hi ha tradició i transgressió, foscor i espurneig, serenor i espasme. Una comunió de forces antigues i modernes posades al servei del sentiment, l’emoció, el calfred que eriçona pell i memòria”.

El debut discogràfic està conformat per 5 peces pròpies, una adaptació brodada d’“Arranquen vinyes” i dues sorpreses en forma de pròleg i epíleg, un emotiu homenatge a les seues iaies Maria. Les cançons estan inspirades en estructures del cant valencià i motius de la música tradicional. Una coherència folklòrica, la qual evoluciona, convertit-se en la inconfusible i irresistible proposta que La Maria ens fa.

Josep Vicent Frechina n’ha dit que “La veu de la Maria, sigil·losa, trencadissa, delicadíssima, rica de besllums i subtilesa, enamorava a la primera escolta, reforçada per la senzillesa de la cançó i les amables curvatures del seu traçat musical”. I sobre el disc ha destacat que “per al seu primer enregistrament, Maria ha volgut seguir pouant en la fondària del passat però serveix l’aigua fresquíssima en una vaixella nova guarnida amb cantells, colors i ornaments absolutament contemporanis.

Jove però alhora inclassificable sota els paràmetres de la corrua de trets definitoris generacionals, La Maria trenca els motlles artístics que sovint atribuïm al cant d’estil valencià. Amb formació musical ancorada a l’escola de música d’Oliva des dels 6 anys i amb l’especialitat de Cant Valencià al Conservatori José Manuel Izquierdo de Catarroja, amb Xavier de Bétera com a mestre, La Maria ens brinda amb aquest àlbum debut, L’Assumpció, una oportunitat única de desfer-nos dels clixés del fet tradicional valencià tal i com l’hem entès fins ara. Alhora, s’inscriu en una nova fornada d’artistes que arreu dels territoris de parla catalana assumeix la tradició com la millor eina d’avui dia per la innovació, i per convertir la música tradicional, de nou, en la més popular de les nostres músiques.

La Maria estrena gira a Oliva el 10 de març amb les entrades exhaurides.

Compartir: