La Generalitat celebra el Dia del Cant Valencià d’Estil a València

El diumenge 15 d'octubre, a partir de les 16.30 hores, tindran lloc diverses actuacions pel centre de la ciutat de València

Publicat: 15-10-2023, 10:02

Font:

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, celebra diumenge que ve, 15 d’octubre, el Dia del Cant Valencià d’Estil, amb actuacions per diversos carrers i places de la ciutat de València.

La directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete, ha assenyalat que l’objectiu fonamental és “mostrar al públic esta música, que és de la seua propietat, amb tota la naturalitat possible i sense elements que distancien, com ara la indumentària antiga o les explicacions didàctiques”.

“La música tradicional és una manifestació del present, no una imatge del passat. Per això, des de l’IVC treballem per a revitalitzar, actualitzar i inserir la cultura popular tradicional en la vida quotidiana de tots els valencians”, hi ha afegit.

El Dia del Cant Valencià d’Estil se celebra de manera ininterrompuda des de l’any 2000, a excepció de 2020, per causa de la pandèmia de la COVID-19. Es tracta d’una festa de retrobament amb les arrels musicals valencianes i de descobriment, en alguns casos, de la música tradicional.

El cant d’estil és una part fonamental del patrimoni musical valencià i una de les manifestacions més singulars de la cultura popular de la Comunitat Valenciana. Juntament amb les albades de l’Horta, són músiques que es regalaven originàriament a la persona estimada o amb qui es pretenia entaular relació, últimament al públic en general.

Per això, la primera part del Dia del Cant Valencià d’Estil s’interpreta al carrer, fent parades en places emblemàtiques de València per a evocar les rondes amoroses d’antany.

La segona part de la celebració s’ha dut a terme, en anteriors edicions, en diversos espais també molt assenyalats de la capital, com ara el Teatre Principal, el Teatre Talía, el Centre Cultural La Beneficència i, des de 2014, al claustre gòtic del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC).

Programació de les actuacions

Enguany, el diumenge 15 d’octubre, a partir de les 16.30 hores, tindran lloc una sèrie actuacions itinerants pel centre de la ciutat de València, que ixen des de la porta de l’Edifici Rialto, seu de la Filmoteca Valenciana, i del Teatre Rialto, fins a arribar, a les 18.35 hores, a la plaça del Carme, seu del CCCC.

L’itinerari previst de les actuacions, amb els seus horaris aproximats, és el següent: Edifici Rialto, a la plaça de l’Ajuntament (16.30 hores); porta del Mercat Central, pel carrer Maria Cristina (16.55 hores); plaça Lope de Vega, pel carrer de les Mantes (17.15 hores); plaça de la Reina, cantonada amb carrer de la Barchilla (17.35 hores); plaça de San Luis Beltrán, Almodí (17.55 hores); plaça de Cisneros, Museu d’Història de la Medicina (18.15 hores), i plaça del Carme, pel carrer Roteros (18.35 hores).

L’actuació, amb escenari i el públic assegut, se celebra a les 19.00 hores al claustre gòtic del Centre del Carme de Cultura Contemporània. L’entrada és lliure i gratuïta. L’actuació conclourà a les 20.00 hores.

Músics i intèrprets

En el cant d’estil i les albades participen Maria Amparo Hurtado; Tatiana Prades; Marta Paradís; María José Fernández (María José de Castellar); Toni Guzmán; Xavier Benedito (Xavi de Bétera); Jonatan Penalba i José Fernández (José de Castellar). En el vers intervenen Francesc Nicasio (Paco de Faura) i Mariàngels Marqueño Rozalén.

L’acompanyament instrumental serà per part de Víctor Gámez al trombó; Enrique Doménech al clarinet; Carlos Sánchez a la trompeta; Pep Juste al guitarró; Julián Romero i Juanjo Andrada a la guitarra. També participa la Colla Comboiet amb dolçaines i tabal.

Compartir: