Josep Vicent Frechina ens conta què és el Cant al ras, com va nàixer i el que veurem en esta edició
Publicat: 20-05-2023, 13:19
Font:
Hui dissabte 20 de maig se celebra a Massalfassar una nova edició del "Cant al ras".
Per saber més coses del "Cant al ras", parlem amb Josep Vicent Frechina qui, a més de ser la persona que més sap de música en valencià d’ací del país, està a l’organització d’este esdeveniment.
Què és? En què consisteix el “Cant al Ras”?
El “Cant al ras” és un sopar i trobada de cantadors i cantadores que se celebra sempre a Massalfassar el tercer dissabte de maig.
Des de la primera edició l’any 1997, hem mantingut el mateix format i el mateix ritual: primer es fa un sopar, obert al públic amb reserva de places, on comparteixen el sopar els cantadors que participaran en la trobada i el públic. Després es fa com una mena de “micro obert” on cada formació o solista interpreta dues cançons en un ordre organitzat sobre la marxa.
Hi ha vegades que l’actuació s’ha allargat fins a les 3 o les 4 de la matinada i altres que és més curta, però sempre és una festa de celebració del cant tradicional i de la seua vigència.
Com va nàixer?
El “Cant al ras” naix l’any 1997 impulsat per la Colla de Dimonis de Massalfassar i el grup Urbàlia Rurana, que formem una associació que es diu Tramús i naix a imitació, podríem dir o emulant el model d’una trobada d’acordionistes que es fa al Pirineu, en Arseguel, al final de juliol i volíem recrear eixe ambient que es crea a Arseguel a Massalfassar però amb cantadors i cantadores. Per això, també es fixarem en una trobada de cantadors que es feia i que desgraciadament ja no es fa a Sobremunt, al Lluçanés. Utilitzàvem una mica el model de sopar-cantada de Sobremunt. Vàrem fer un híbrid dels dos models.
El que ens agradava d’Arseguel i que hem reproduït a Massalfassar, és que no només hi ha eixe moment d’escenari, sinó que hi ha molt d’intercanvi baix de l’escenari. S’han format grups al Cant al Ras, alguns s’han descobert mútuament, han nascut projectes i sempre, quan s’acaba a l’escenari, la festa continua, fins ben entrada la matinada a peu de carrer.
Eixe ambient de celebració, de compartir, de trobada i d’intercanvi d’experiències, és el que volíem reproduir i jo crec que ho hem aconseguit.
Amb esta, ja són 27 edicions. S’ha celebrat cada any ininterrompudament?
El “Cant al ras” se celebra ininterrompudament des de l’any 1997, any de la primera edició
Fins i tot, l’any de la pandèmia férem una edició virtual, que és va fer el mateix dia de sempre, el tercer dissabte de maig, a la mateixa hora de sempre per el nostra canal de facebook, amb presentació des del mateix lloc on es fa sempre, encara que eixe dia estava vuit
Va ser un moment superemocionant, amb actuacions de cantadors, que en esta ocasió participaren inclús de les Illes Balears i Catalunya. Va ser un moment així de catarsi, després de tant de temps de confinament, poder retrobar-se, ni que fora en un espai virtual. Va ser l’única edició “accidentada” que hem tingut.
Què ens trobarem a l’edició d’enguany que ens pugues avançar?
En l’edició d’enguany, a banda del que sol ser habitual: tenim interpretació de cant d’estil, tenim grups folk, com Urbàlia Rurana, que és un dels clàssics, Arrop i Talladetes, la Rondalla Arnadí, Marta Margaix,...
Sempre tenim molts participants. Ademés, enguany tenim un parell de formacions convidades: d’una banda un duo de Valladolid que es diu Alicornio i que acaba de presentar el seu segon disc “Luna de mayo” i per altra banda, tindrem una parella de versolaris bascos, que serà la primera vegada que participen en el Cant al ras gent vinguda d’Euskadi. Així que eixe serà el plat fort de l’edició d’enguany.
Foto: Cant al Ras 2022 (via À Punt)
Entrevista emesa al programa L'Altaveu de Ràdio Pobla el 19 de maig de 2023
Tens el programa sencer ací