Aina Koda estrena "Percal"

"Percal" és el primer llarga durada de la rapera de Polinyà de Xúquer

Publicat: 14-03-2023, 21:18

Font:

Aina Koda és un grup de rap format per Aina Nogueroles (veu i lletres) i Adam González (productor i Dj). Lletres protesta i amb un toc d'humor és el que més caracteritza a aquesta proposta artística que amb només 20 anys publiquen el seu disc debut Percal.

Percal comença amb “Polinyà de Xúquer”, un dels temes més distintius de la banda i que ha aconseguit posar la seva localitat natal al mapa. Reivindica una proximitat a les tradicions i a la vida de poble tant a nivell líric com musical. Una cançó que fa ús del ritme de tabal de La Muixeranga, esdeveniment festiu tradicional de la Comunitat Valenciana, i melodies de El ball de La Moma, una dansa popular valenciana.

Redueix les pulsacions a “Viatge espacial”, una cançó amb sonoritat trap que recorda la seva infància amb enyorança acompanyada d’una melodia suau de flauta i piano. També basada en el seu dia a dia és “Menú del dia”, una cançó amb la que s’emmiralla a l’àmbit culinari per parlar com viu la música, cuinant-la poc a poc i a foc lent.

Amb pas ferm, arribem a la primera col·laboració del disc. Aquesta és “El mòbil” amb Eldemuro, cantant del grup valencià Cactus. Una cançó original i divertida amb aires funky que reflexiona sobre les addicions a les noves tecnologies. Als últims talls de Percal trobem un canvi d’atmosfera, endinsant-se a un so molt més fosc i electrònic per mostrar una Aina Koda molt més crítica. Un dels exemples és “Pam Pam” amb Aina Palmer, grup de pop electrònic valencià compost per Jordi Palau i per Aina Monferrer. Un duo d’Aines que disparen versos amb un punt d’egotrip que calenta l’ambient al descobrir una Aina Koda molt més directa i potent a “Moniatos”, un drum & bass inspirada en les mètriques del raper català Senyor Oca.

Una altra col·laboració a destacar és la de Sociología Animal, grup valencià de música urbana, que aboca per la sensibilització, conscienciació i denuncia social a “Històries Valencianes”.  Un rap protesta que defensa la llengua, la cultura i la identitat dels valencians fent-se seves les paraules del memorable escriptor Joan Fuster. Un missatge que ve acompanyat d’un sample de Pep Gimeno “Botifarra”, cantaor de cant tradicional i conegut per la seva feina de recopilació i conservació de la cultura música tradicional valenciana.

El viatge musical que acaba amb “Coda”, un homenatge que recull a tots els referents de l’escena cultural i social valenciana que han marcat el camí per tots els que venen després. Alguns noms que apareixen son Panxo de Zoo, Xavi Sarrià d’Obrint Pas i La Gossa Sorda; també fa referència al grup valencià Arrap o la rapera Tesa. Al igual que amb el seu nom artístic, “Koda” prové de la paraula “Coda” i és un element musical que indica el final d’una peça musical. Un nom ben curiós per un projecte que tan sols ha fet que començar i ja s’ha posicionat com un dels artistes revelació del País Valencià.

Percal és un disc que mostra la necessitat d’experimentar amb diferents estils i mostrar la seva adaptabilitat innata tan en sonoritats més orgàniques com d’electròniques. Entre el rap i l’electrònica fan un disc amb una vessant molt més contestatària, reivindicativa i combativa i una altra que explica les seves arrels, com viuen la música i què són capaços de fer amb ella. Una dualitat que els valencians fan encaixar a Percal, ja disponible a totes les plataformes digitals i també en format físic.

Aina Koda s’ha posicionat ràpidament com un dels noms destacats dins del panorama emergent de música en valencià. El projecte, que ja ha compte amb diversos premis que el reafirmen, ha rebut el Premi a Millor Llançament Musical de TresDeu i Premi Ovidi a Artista Revelació. I l’últim, fa només uns mesos, sent una de les formacions guanyadores del concurs musical Sona 9.

Amb un sentiment inconformista, la seva sonoritat neix al rap però viatja cap a altres gèneres molt diferents creant un estil únic. I és que Aina Koda forma part d’aquesta nova d’onada de músics que escapen d’etiquetes i tan poden fer lírica protesta com sobre temes quotidians. En el seu cas, això ha fan afegint un toc d’humor característic, un dels trets que més els alimenta a l’hora de continuar fent cançons. Ara Aina Koda estrena Percal (Guspira Records 2023), un treball que s’ha anat curant al llarg de 2 anys format per 12 cançons on barreja gèneres com el trap, l’afrotrap o el House per oferir un ampli ventall de musicalitats diferents. Una col·lecció que reflexa la seva realitat més propera provocant diverses sensacions al llarg del disc en un equilibri de ritmes entre cançons protesta de so més clàssic i d’altres més melòdiques, lleugeres i divertides.

Compartir: