Entrevista a Pau Alabajos a "L'Altaveu" de Ràdio Pobla

Pau Alabajos ens parla d'El Tocadiscos de Joan Fuster, que arriba a La Pobla de Vallbona el 29 d'abril

Publicat: 28-04-2023, 19:27

Font:

L’obra “El Tocadiscos de Joan Fuster” arriba a La Pobla de Vallbona el pròxim dissabte 29 d’abril, a les 12 hores, a l’auditori de la Casa de la Cultura.

Vam parlar al programa l’Altaveu de Ràdio Pobla del passat 21 d’abril, amb el seu creador Pau Alabajos

En primer lloc, enhorabona per l’obra: 30 funcions, representada al Principal de València, al teatre Arniches d’Alacant, al Palau de Congressos de Castelló, però també l’heu portada a molts pobles del País Valencià, a Palma, Barcelona i fins i tot a Londres. Coincidint i més enllà de l’any Fuster. Fent balanç, imagine que satisfet.

La veritat és que no ens esperàvem la projecció que ha tingut el projecte de “El Tocadiscos de Joan Fuster”, perquè va nàixer com una cosa més xicoteta, més humil, pretenia ser un espectacle per a commemorar l’Any Joan Fuster, el centenari de Joan Fuster l’any 2022, servia també per a inaugurar el festival Barnasants del País Valencià de l’edició de l’any passat, en col·laboració també amb l’Institut Valencià de Cultura i s’havien buscat uns quants bolos puntuals: el Teatre Principal de València, el Palau de Congressos de Castelló; el Arniches d’Alacant i el Teatre Auditori de Tàrrega, després es van afegir les dues capitals culturals: Aielo i Alzira, però és que no va deixar de sonar el telèfon de moltíssims programadors i programadores de centres culturals, d’auditoris, de teatres del País Valencià que volien que l’espectacle anara als seus pobles. Nosaltres encantadíssims, vam fer una adaptació una miqueta més xicoteta, amb els dos actors: Lara Salvador i Alfred Picó i jo mateix, defensant les cançons, amb guitarra i veu i un format més ric, que és com havíem concebut l’espectacle, amb un quintet de músics damunt de l’escenari i col·laboracions com les de: Feliu Ventura, Mireia Vives, Meritxell Gené, Gemma Humet, Sandra Monfort. Han passat moltíssimes persones per l’escenari de la casa de Fuster fictícia

“Al tocadiscos de Joan Fuster”, ixes de la teua “zona de confort” o d’eixa faceta més coneguda que tenim teua com a cantautor, encarregant-te de la direcció musical i del text, fins i tot podem veure’t d’actor amb Alfred Picó i Lara Salvador. Supose que molta feina prèvia de documentació per conéixer i plasmar a l’obra el lligam de Fuster amb la nova cançó i descobrir-nos la música que escoltava. On t’has cabussat per documentar-te?

Efectivament, darrere del text teatral d’El Tocadiscos de Joan Fuster hi ha una tasca immensa de recerca i documentació perquè pràcticament el 90% del que diu Alfred Picó en escena, que és l’actor que personifica a Joan Fuster, està basat en textos reals que el pensador de Sueca va publicar. Va escriure moltíssims articles sobre música clàssica i sobre òpera, que crec que és el que més l’apassionava, com a melòman, però també va escriure molt sobre cançó d’autor. Estem parlant de pròlegs a discos, a vinils, coses que es feien abans per a donar-li una pàtina cultural a eixos discos incipients de la Nova Cançó. Estem parlant d’una biografia que li va escriure a Raimon l’any 62. Imagineu-vos escriure una biografia sencera sobre un músic que portava 3 anys en actiu i que pràcticament acabava d’escriure “Al Vent”, com aquell que diu, i també va fer pròlegs a llibres de cançons de poemes i cançons de Lluís Llach i d’Ovidi Montllor i articles d’opinió en general sobre l’escena cultural i musical dels Països Catalans. Doncs, de tots estos textos, vam agafar d’ací i d’allà i vam inventar-nos una entrevista fictícia per a parlar sobre música i per a centrar-nos bàsicament en la cançó d’autor i fer este homenatge que és l’espectacle El Tocadiscos de Joan Fuster. Va ser una experiència molt gratificant la de submergir-me en tots eixos textos escrits entre l’any 62 i l’any 81 i vaig trobar autèntiques joies, algunes anècdotes molt personals i molt íntimes que contava Fuster en els seus articles i que han servit per a il·lustrar la relació que Fuster tenia amb la música

A l’obra té molt de pes la part musical, amb cançons interpretades en directe. Ens pots avançar què i a qui escoltarem ací a la Pobla de Vallbona?

A la Pobla de Vallbona portarem el format més gran de l’espectacle “El Tocadiscos de Joan Fuster”, amb un quintet de músics: cello, violí, guitarra clàssica, piano, bateria i percussió. Després tindreu als dos actors principals, als protagonistes: Alfred Picó, que fa de Joan Fuster i a Lara Salvador, que fa de la periodista que va entrevistar-lo una nit de pluja de setembre de 1981 i jo, tindré un xicotet paper de fotògraf que acompanya a la periodista a casa de Fuster i dic alguna frase que altra, molt poquetes i després en la part musical, en la part de la banda sonora, hi haurà dues col·laboracions estel·lars que són les del cantautor de Xàtiva Feliu Ventura i d’una persona molt vinculada al Camp de Túria, que és Mireia Vives, que també cantarà una de les cançons de la banda sonora i jo mateix, que defensaré algunes altres dels temes que formen part de l’espectacle. Això principalment serà el que podrà gaudir el públic que s’acoste el dia 29 d’abril a La Pobla de Vallbona

I per acabar, Per què no ens podem perdre “El tocadiscos de Joan Fuster” a la Pobla de Vallbona el pròxim dia 29 d’abril?

Que vos vaig a dir jo! Estem parlant d’un espectacle que estem gaudim moltíssim cada vegada que pugem a l’escenari, perquè es tracta d’un cant d’amor a la literatura fusteriana, però simultàniament també és un cant d’amor a la Nova Cançó i a totes aquelles persones, amb noms i cognoms, que van posar les seues guitarres i els seus acords al servei de la lluita antifranquista, lluitant i cantant per la llibertat i per la democràcia. D’alguna forma s’ha convertit en una espècie de banda sonora d’una generació, que va directament al moll de l’os i per això, no vos ho podeu perdre! Que no vos ho conten!

No volem deixar l’oportunitat i preguntar-te pel Pau Alabajos cantautor, ja amb 20 anys en el món de la música i 9 treballs discogràfics. Alguna cosa que ens pugues avançar per al 2023: noves cançons, nous concerts?

En realitat ara mateix estem molt centrats amb el tancament de gira d’El Tocadiscos de Joan Fuster i encara que sí que estic component noves cançons i dissenyant nous projectes, encara és prompte per a calendaritzar, per a dir quan es farà cada cosa. A banda de les cançons noves, que evidentment acabaran formant part d’un disc que tenim en ment, també tenim un projecte d’arranjaments de banda per a una selecció de les cançons més emblemàtiques dels nostres darrers 20 anys de trajectòria artística, que intentarem fer en diversos pobles i bàsicament estem ara mateix centrats en això, en el tancament del Tocadiscos i, a partir de juny, que podrem començar a pensar amb una miqueta més de tranquil·litat, doncs ja li donarem forma a estos projectes que et comente.

A l’Altaveu ens agrada saber dels gustos musicals dels entrevistats i és per això que volem preguntar-te per quina proposta o propostes actuals de la música que es fa al País Valencià en la nostra llengua t’agrada més o recomanaries?

És molt difícil fer una selecció d’artistes, perquè això implica deixar-te’n fora del tinter uns altres, sobretot en un moment tan dolç a nivell creatiu com l’actual, pel que fa a l’escena musical valenciana, que crec que, per quantitat i per qualitat estem en el moment més dolç de la història. Et parlaré sobretot de les persones, dels músics, dels artistes amb qui compartisc més vegades escenaris i tinc més vinculació, com per exemple Feliu Ventura o Mireia Vives i Borja Penalba, que han col·laborat en este espectacle d’El Tocadiscos de Joan Fuster, Cesk Freixas, Meritxell Gené, Gemma Humet, amb els que tinc un vincle especial, per exemple, Sandra Monfort, que és d’una nova generació, que també ha participat en l’espectacle El Tocadiscos de Joan Fuster. Evidentment, és injustíssim fer una selecció perquè te’n deixes molta altra gent fora del llistat i és una bona notícia també perquè vol dir que la qualitat és tan gran que no podem enumerar tot el que és interessant de la nova escena.

Moltes gràcies Pau. Ens veiem a la Casa de la Cultura el 29 d’abril

Imatge de la notícia: "El Tocadiscos de Joan Fuster" de Xepo WS

Tall de l'entrevista al programa "L'altaveu" de Ràdio Pobla Tens el programa sencer ací:

Compartir: